De hybride warmtepomp wordt verplicht, maar zijn alle woningen geschikt?

De hybride warmtepomp wordt verplicht, maar zijn alle woningen geschikt?

De hybride warmtepomp is een apparaat dat wordt gekoppeld aan een gasketel. Deze verwarmt water elektrisch en kan er in de meeste gevallen voor zorgen dat jouw huis zonder gasverbruik warm blijft. Alleen als het flink koud wordt - meestal beneden de 4 graden Celsius - springt de gasketel bij. Ook voor de verwarming van het douchewater wordt nog gas gebruikt.

Dat is het grote verschil met de volledig elektrische warmtepomp. Die heeft geen gasketel meer als back-up en zorgt voor alle warmte in de radiatoren én in de douche.

In principe kan ieder huis met een hybride warmtepomp worden verwarmd, zegt Puk van Meegeren van Milieu Centraal. De gasketel is nog aanwezig als back-up, dus als de warmtepomp het niet meer kan bijbenen, schakel je terug op 'gewone' verwarming met gas.

"Als de isolatie heel slecht is, dan zal de gasketel vaak moeten bijspringen en dan heb je minder aan de hybride warmtepomp", zegt Van Meegeren. Met goede isolatie geldt het tegenovergestelde: dan heb je het gas minder vaak nodig en verwarm je vooral elektrisch.erkt een warmtepomp

Het grote voordeel van de hybride warmtepomp is dat je hem eerst kan installeren en daarna nog (verder) kan isoleren. Net als de cv-ketel gaat deze naar schatting vijftien jaar mee, tijd die je kunt gebruiken om je huis nog beter te isoleren.

"Soms kun je het verbeteren van de isolatie combineren met verbouwingen die je toch al doet", zegt Van Meegeren. Als je bijvoorbeeld de kozijnen laat schilderen en er een steiger tegen je huis wordt gezet, kun je direct HR++-glas laten plaatsen. "Dan betaal je uiteindelijk minder dan als je dat gescheiden zou doen."

Voor een (hybride) warmtepomp heb je ruimte nodig. De pomp heeft twee delen: één kast binnen en één buiten. Met name in appartementengebouwen is daar niet altijd plek voor, zegt energieonderzoeker Casper Tigchelaar van TNO. Bijvoorbeeld omdat de cv-ketel in een kleine kast hangt, of omdat de buitenunit alleen op het balkon kan worden geplaatst. "Dat zou een reden kunnen zijn dat een woning niet geschikt is."

Ook als je in een (klein) appartement woont en weinig gas verbruikt, is de hybride warmtepomp niet altijd een logische optie. "Met een gasverbruik van 500 kuub per jaar verdien je het apparaat niet zo snel terug", zegt Tigchelaar.